Veikka Mattila Etsin totuutta, hyvyyttä ja kauneutta.

Analyysi presidentti Sauli Niinistön uudenvuoden puheesta Osa 1/3

(Olen laittanut lainausmerkkeihin uudenvuoden kulloisenkin pätkän, jota kommentoin)

 

”  ... mihin johtaa vallan uusjako?” Presidentti Niinistö ei täsmennä, millaisesta vallan uusijaosta on kysymys. Viittaako hän taloudelliseen, poliittiseen, sotilaalliseen ja vai kulttuurilliseen valtaan? Vihjaako hän BRIC-maiden nousuun?  Tämä ei suoraan täsmenny puheesta myöhemmin.

”Kenelle riittäää ruokaa ja vettä?”  Presidentti nostaa esille ratkaisevan tärkeät kysymykset veden riittävyydestä.  Kiinan maaperässä olevat vesivarat eivät riitä kiinalaisille pitemmän päälle.

Toinen esille nostettu, ratkaiseva kysymys  on ruoan tuotannon riittävyys ruokkimaan alati kasvava maailman väestö. Käyttöön ottamaton viljelymaa on vähissä ja siksi esimerkiksi Kiina ja Intia kahmivat viljelymaata itselleen Afrikasta.

”Mistä löydämme jatkossa raaka-aineemme?”  Presidentti Niinistö  viittaa  kilpailuun jäljellä olevista luonnonvaroista. Tällä hetkellä maailman taloudet käyvät jo kovaa kisaa ehtyvistä raaka-aineista, kuten öljystä, fosforista, uraanista ja maametalleista.

”..mutta palkitsevinta oli maltin löytyminen kuulla ja kuunnella, mitä muilla oli sanottavaa, ja sitä odotan jatkossakin.”  Presidentille on tärkeää edistää  avoimempaa keskustelua  ulkopolitiikasta. Hänestä myös kuultaa sellainen kansakunnan johtajan asenne, ettei hän halua käskeä ja sanoa, miten asioista pitää ajatella ja mitä pitäisi tehdä, vaan enemmän hän haluaa rohkaista keskustelemaan heittämällä ilmaan kysymyksiä ja koepalloja. Tällainen Niinistö on kovin erilainen verrattuna siihen valtionvarainministeri Niinistöön, jonka kaudella  Emuu:n liittymisestä ei tarvinnut käydä julkista keskustelua vaan hallituksen tarvitsi ilmoittaa vain, että sen jäseneksi ollaan päätetty nyt liittyä, ja sillä hyvä.

” Miten Suomi toimii ympäristön, yhteiskunnan ja talouden kannalta kestävällä tavalla?”   Presidentti Niinistö viittaa vapaamuotoisen suorasti  suorasti kestävän kehityksen ulottuvuuksiin eli taloudelliseen,  ekologiseen, kulttuuriseen ja sosiaaliseen kestävyyteen. Juuri tässä kohtaa puhettaan hän nostaa yhteiskunnan oikeat ydinkysymykset esille.

” ..100 vuotta ensimmäisen maailmansodan alkamisesta ja sodan pyörteissä Suomi myös itsenäistyi”. Presidentti muistuttaa  historiatietoisuuden tärkeydestä ja sen vaalimisen merkityksestä Suomen tulevalle itsenäisyydelle. Tämän muistutuksen ajoitus on hyvä, sillä kolmen vuoden päästä itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta.

”  Suomen paikka on ollut osana Eurooppaa ja meidän kohtaloamme ei voi siitä erottaa.” Tässä presidentti Niinistö vihjaa hyvin epäsuoran hienovaraisesti, että Suomen paikka on EU:ssa. Tarkoittaako hän, että Suomi nousee ja kaatuu muun Euroopan mukana?  Tämä katkelma puheesta on saatettu myös suunnata pienenä piikkinä perussuomalaisille.

”  Unionin tulee olla rehellinen.” Tämä on yksi presidentin puheen huippukohdista. Kannanotto on hyvin selväsanainen ja vahva kannanotto EU:sta ja sen kehityksestä. Kysymys kuuluu, jos liittovaltio ei ole rehellinen, onko Suomen mitään järkeä olla mukana siinä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tässä on siis arvioitavana presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe. Itse kommentoin presidentin puhetta, jonka hän piti viime viikolta eduskunnan istuntokauden avajaisissa. Puheensa alussa presidentti puhui kuin työväenpuolueen agitaattori Puntarpää ennen vuoden 1907 ensimmäisiä yleisiä ja yhtäläisiä eduskuntavaaleja Ilmari Kiannon romaanissa Punainen viiva.

Yleensäkin Niinistön viimeaikaisten puheiden ydin on mielestäni ollut yritysjohdon palkkarohmuilun ankara kritiikki. On hyvin erikoista, että juuri Kokoomuksen poliitikot Niinistö ja Ben Zyskowicz ovat esiintyneet niin näkyvästi tässä asiassa. Demaripoliitikot ovat kiertäneet tätä teemaa kuin kuumaa puuroa. Onkohan syynä se, että ay-pomot ovat päässeet herrojen pöydässä maistelemaan noita ökyetuja mm. eläkevakuutusyhtiöiden johtopaikoilla?

Tässä kirjoitukseni Niinistön viime viikon puheesta:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159991-...

Veikka Mattila

Kiitos, Timo. Palaan kommentteihesi pian. Tässä toinen osa puheesta: http://veikkamattila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1609...

Toimituksen poiminnat