Veikka Mattila Etsin totuutta, hyvyyttä ja kauneutta.

Metsän verotuksessa huomioitava myös muut käyttömuodot kuin puuntuotanto

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan, kansanedustaja Sampsa Kataja ehdotti 10.2 metsämaksua tai –veroa metsäomaisuudelle. Katajan ehdotuksessa veroa maksettaisiin vain metsän omistamisesta, mikä toisi sen lähelle pinta-alakohtaisesti määräytynyttä vanhaa metsätilan veroa.

Sampsa Kataja toteaakin suoraan, että vero palvelisi metsäteollisuuden etua ja kaiketi myös toisi tasaisemman ja muuttumattomaman verokertymävirran valtiolle. Metsäteollisuuden toivoma  veron vaikutus metsänomistajiin olisi se, että he myisivät metsäteollisuudelle puuta, jotta saisivat lisätuloja maksaakseen vuosittaisen veron valtiolle. Katajan ehdotus siis kurittaisi suomalaista metsänomistajaa, joka ei myy puitansa metsäteollisuudelle.

Käytöstä poistettu pinta-alaperusteinen vero ja Katajan ehdotus muistuttavat sitä aiempien vuosikymmenien suomalaisen metsäpolitiikan opinkappaletta, että tärkeintä on turvata mahdollisimman suuri ja vakaa puuntuotanto metsäteollisuudelle välittämättä niistä kustannuksista ja valinnanvapaudenrajoituksista, joita tämä politiikka aiheuttaa metsänomistajille. Esimerkiksi aikaisempien metsänhoito-ohjeiden ja metsälakien taustalla olevat metsien hoidon optimaaliset kiertoajat valittiin sen perusteella, että puuston tuotanto piti maksimoida, mikä on taloustieteellisesti virheellinen lähestymistapa.  On tiedossa, että tällaisilla taloustieteellisillä lähestymistavoilla on aiheutettu suomalaisille metsänomistajille huomattavia tappioita vuosikymmeniä  metsäteollisuuden etujen tähden.

Opinkappaleen  toinen suuri erehdys on se, että se olettaa hyvin yksisilmäisesti metsänomistajien hakevan metsästä vain taloudellista arvoa. Kuitenkin tutkitusti  moni suomalainen kannattaa metsien monikäyttöä; metsienhakkuun  rinnalla metsänomistajat arvostavat marjastus-, sienestys- ja muita virkistysmahdollisuuksia sekä metsissä esiintyvää monimuotoista lajikirjoa.

Sampsa Katajan veroehdotus veisi toteutuessaan suomalaista metsäpolitiikan takaisin Kekkosen aikaan, jolloin metsänomistajaa kohdeltiin holtottavana hallintoalamaisena. Hallintoalamaisen ainoa tehtävä oli tarjota metsäteollisuudelle vakaasti  ja halvalla puuta riippumatta siitä, millaisia tappioita näistä toimista syntyi hänelle itselleen ja miten muuten hän halusi metsäänsä käyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Veroa pitäisi kantaa puun myynnistä tuotettavista voitoista, kuten muistakin rahan transaktioista. Eikä metsän arvoa pitäisi todellakaan mitata puun myyntiarvon mukaan. Kehtaavat pakottaa myymään silloin kun puu on halpaa, kartellinsa kanssa joka ulottuu hallintorakenteisiin asti.

Yhtä käsittämätöntä riistoa tuo on kuin kiinteistöverokin, nyt kun yksityistetään vesi- ja sähkölaitoksia, sekä tienhoitoa ja sen maksuja. Veron vastikkeeksi ei siis saa mitään muuta kuin hymynaaman vihkoon. Kunnille ei enää kerry kuluja joita peittää verottamalla ihmistä - tarkastajatkin laskuttavat toimistaan ja investointiavustuksista peritään korkoa.

Välillä tuntuu että maksamme turhasta, naminami.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Huomioidaanhan verotuksessa metsänuudistamisen kustannukset 19% arviolla, joka on osoittautunut liian pieneksi. Mutta oikeaahan se myöhemmin verotuksessa todellisten kustannusten kautta, kun vain puun myyjä muistaa vähentää kaikki kulut.

Metsälain muutokset on askel oikeaan suuntaan.

Eniten pelkään, ettei kaikelle hoidetulle metsävarannolle ole käyttöä, joten virkistys arvoja arvostavat voinevat olla huoleti.

Toki aivan luonnonvaraisia metsälöitä soisin olevan enemmänkin.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Metsän kasvatuksessa verotuksen arvaamattomat muutokset aiheuttavat ongelmia, koska kasvatusaika on kymmeniä vuosia ja hallituskaudet ovat neljä vuotta. Erilaisten puiden merkitystä kasvatuksessa ei voida ennustaa edes kohtuullisella tarkkuudella.

Toimituksen poiminnat