Veikka Mattila Etsin totuutta, hyvyyttä ja kauneutta.

Kädet poikki ja henki pois albiinoilta Tansaniassa

On arvioitu, että Tansaniassa yhdellä kahdestakymmenestä tuhannesta henkilöstä esiintyy albinismia eli melaniinpigmentin puutosta iholla, karvapeitteessä ja silmissä. Toisin sanoen Tansaniassa on arvioitu olevan kymmeniä tuhansia albiinoja ja suurimman arvion mukaan heitä voi olla jopa 150 000.

 Albiinolla on heikko näöntarkkuus, koska hänen verkkokalvonsa kehitys on häiriöitynyt. Ihosyöpä  on ylivoimaisesti yleisin kuolinsyy albinoilla ja harva heistä näkee 40. syntymäpäiväänsä Tansaniassa. Geneettisestä perimästään johtuen albinojen keskimääräinen eliniän odote on lyhyempi kuin muiden tansanialaisten.

Aivan kuin geeniperimästä seuraavista ihosyöpäalttiudesta ja näkövammaisuudesta ei olisi jo tarpeeksi taakkaa Tansaniassa eläville albiinoille, mutta tämän lisäksi albiinot joutuvat hirvittävän syrjinnän, väkivallan ja murhien uhriksi Tansaniassa. Tansaniassa albiinoihin liittyy monia paikallisia taikauskoisia käsityksiä, jotka ovat hyvin vahingollisia albiinoille. Muun muassa albiinolapsen syntymän uskotaan olevan merkki Jumalan tai esi-isien kirouksesta perheelle ja albiinon läsnäolon uskotaan aiheuttavan huonoa onnea, onnettomuutta tai kuolemaa muille. Niin ikään albiinojen uskotaan olevan aaveita, jotka eivät koskaan kuole tai albiinolapsen synnyttäneellä äidillä uskotaan olleen suhde valkoisen miehen tai eurooppalasen kummituksen kanssa. Myös seksin harrastamisen albiinon kanssa uskotaan parantavan henkilön AIDS:sta. Näisty syistä albiinolapset ja- aikuiset ovat usein väheksyttyjä, kartettuja ja seksuaalisesti hyväksikäytettyjä.

Kuitenkin kaikista pahimmat taikauskoiset käsitykset uhkaavat suoraan albiinojen henkeä. Näiden käsitysten mukaan albiinojen ruumiinosista poppamiesten tekemät taikajuomat tai talismaanit tuovat käyttäjilleen vaurautta ja onnea. Poppamiehet ja taikakaluja haluavat maksukykyiset tansanialaiset ovat valmiita maksamaan miesjoukoille, jotka tekevät likaisen työn eli hankkivat albiinojen ruumiinosia. Albiinon ruumiinosilla henkilöt voivat tienata jopa  $ 2000, mikä on huomattava summa maassa, jossa henkeä kohti oleva keskitulo on vain $ 440 dollaria vuodessa.

Vuodesta 2007 lähtien miesjoukot ovat surmanneet ainakin 57 albiinoa, joista osa on ollut lapsia, ja vieneet heidän ruumiinosiansa. Moninkertainen joukko albiinoja on jäänyt henkiin hyökkäyksistä, mutta menettänyt käsivarren jos toisenkin hyökkääjille. Hyvin harvat albiinoihin kohdistuneet kaameat hyökkäykset ja murhat ovat johtaneet tuomioihin oikeudessa.

Kaiken kaikkiaan albiinojen tilanne Tansaniassa on sietämätön. Heihin kohdistuu kammottavaa rasismia ja monet muut tansanialaiset kohtelevat albiinoja kuin spitaalisia. He saavat myös pelätä hirveitä miesjoukkojen hyökkäyksiä, joissa albiinojen raajoja hakataan irti tai heidät murhataan suoraan. Tansanian albinot tarvitsevat ehdottomasti kansainvälisen yhteisön ja suomalaisten apua, jotta maan asenneilmapiiri muuttuisi. Kuitenkin jostakin syystä Ulkoministeriö ei mainitse halaistua sanaa jatkuvassa hengenvaarassa olevista albiinojen asemasta Tansaniassa, joka on saanut nauttia Suomen kehitysavusta vuosikymmeniä.
 

Jaa kirjoitusta ja ota itse lisää albiinojen tilanteesta Tansaniassa. Täten autat levittämään tietoisuutta maailmalla albiinojen ahdingosta ja hädästä Tansaniassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Hannu Rytilä

Kuulin asiasta aikanaan kiivetessäni Kilimanjarolle noin 6 vuotta sitten. Yksi kantajistamme oli albiino ja näkyi siellä muitakin. Rasismia on monenlaista. Siellä mustaihoinen väestö on perusjuttu ja vaaleaihoinen "neekeri" on kummajainen. No, meidät eurooppalaiset hyväksyttiin kyllä koska toimme rahaa maahan.

Hannu Rytilä

Kerronpa vielä, että kaupoista, apteekeista ja ravintoloista vastasivat intialaisperäiset ihmiset. Paikallinen kieli on swahili, mutta englantia ymmärretään laajalti. Ainakin kaikki viranomaistiedotteet olivat englannniksi. Sitten on nämä Maasai-kylät jotka ovat arkipäivää yhä. Siellä he hoitavat laihoja lehmiään. Jotkut Maasai-kylät ovat jopa vaihtaneet paikkaansa jotta kännykät toimisivat! Kilimanjarolla oltiin välillä Tansanian ja välillä Kenian verkossa. GPRS-signaali toimi jo silloin ja pääsin lukemaan pikku Nokian E50-kännykästäni YLE:n teksti-TV:n uutiset.
Se on ollut paras puhelimeni ikinä muuten, mutta qwerty-näppäimistöä ei ollut. Nyt sähköherkkänä olen pakoitettu vain tekstareihin, en voi enää puhua kännykkään.

Hannu Rytilä

Kerronpa vielä, että kaikki itä-Afrikasta telkkarista näytetyt dokumentit ovat ihan totta! Omin silmin nähtynä totesin, että totta on. Ja tulihan se turistiripulikin koettua. Hymyilevät intialaisperäiset apteekkarit osasivat myydä oikeat lääkkeet. Matkaoppaamme ei voinut antaa "virallisia ohjeita", koska se on kielletty. Oikeat ohjeet saatiin silti. Retki hoitui OK.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Olisit Veikka vain julkaissut kommenttini. Pääsääntöisesti maahanmuutto Suomeen noin ison kulttuurisen etäisyyden (cultural distance) päästä ei johda hyviin lopputuloksiin - vaikka se olisi kokonaan työperäistä ja subventoimatonta.

Toimituksen poiminnat