Veikka Mattila Etsin totuutta, hyvyyttä ja kauneutta.

Kummasta luovut, Soini: EU-linjastasi vai kehitysavun leikkauksista?

Jos perussuomalaiset tulevat seuraavissa eduskuntavaaleissa toiseksi tai kolmanneksi, voi Timo Soini joutua hallitusneuvotteluissa valitsemaan tiettyjen asioiden välillä. Perussuomalaisilla ei ole käytännössä varaa toiseen oppositiokauteen ja Soini on arvellut hallituksen syntyvän kolmen suuren puolueen varaan. On myös tunnettua, että Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kannat EU-politiikassa ovat hyvin kaukana toisistaan. Keskusta ja Perussuomalaiset ovat aatteellisesti lähimpänä toisiaan, mutta niiden lisäksi kolmen suuren yhdistelmään tarvitaan vielä SDP mukaan. SDP:n Antti Rinne on ilmoittanut, ettei hän voi hyväksyä kehitysavun leikkaamista. Taustalla on se, ettei SDP:llä ole varaa menettää korkeastikoulutettuja julkisen sektorin naisäänestäjiä, joista monet kannattavat kehitysapua ja avointa maahanmuuttopolitiikkaa. Eduskuntakampanjassaan SDP pyrkii selvästi vetoamaan korkeasti koulutettuihin julkisen sektorin naistyöntekijöihin, jotka ovat arvoliberaaleja ja suvaitsevaisia.

Niin ikään Timo Soini tietää, että hänen maahanmuuttokriittiselle puoluesiivelleen kehitysavun leikkaaminen ja maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ovat ykköstavoitteita. Niistä luopuminen hallitusneuvotteluissa olisi myrkkyä maahanmuuttokriittisille edustajille. Toisaalta Soini tietää, että Keskustan ja Kokoomuksen on melko helppoa löytää toisensa hallitusneuvotteluissa ja rakentaa porvarihallitus tämän yhteistyön pohjalle. Käytännössä Soini saattaa kohdata valintatilanteen: Tinkiäkö oman puolueensa EU-linjasta pystyäkseen rakentamaan riittävän toimivan yhteistyösuhteen Kokoomuksen kanssa vai maltillistaako vaatimuksia kehitusavun leikkaamisesta ja maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä, jotta riittävän toimiva yhteistyösuhde syntyy SDP:n kanssa? Luulen, että Timo Soini kallistuu jälkimmäisen kannalle, vaikka se herättää närkästystä oman puolueensa maahanmuuttokriittisissä. Toisin sanoen tällöin kehitysavusta leikataan vain noin puolet eikä 70-80 %, mitä perussuomalaiset ovat vaatineet eikä maahanmuuttopolitiikkakaan kiristy sillä tavoin kuin moni perussuomalainen toivoisi.

On todennäköistä, että Soini pitää taloudellisia kysymyksiä loppupeleissä tärkeimpänä kuin kehitysapua ja maahanmuuttopolitiikkaa ja tästä syystä hän haluaa hallitukseen panemaan Suomen talouden kuntoon. Hänelle henkilökohtaisesti kehitysapu on vain yksi leikkauskohde muiden joukossa eikä mikään tärkeä aatteellinen kysymys, jonka perusteella kehitysapu pitäisi leikata nollaan. Joka tapauksessa arvelussani Soini valitsisi SDP:n enemminkin kuin Kokoomuksen ja tämän pohjalta syntyisi Keskustan, SDP:n ja Perussuomalaisten yhteishallitus.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Kumma, ettei Soini ole osannut kumota näitä viher-vasemmiston väitteitä, että kehitysavulla muka vähennetään tänne kohdistuvaa pakolaisuutta. Muusta maahanmuutosta kai ei voi olla kyse kehitysapuun liittyen.

Kehitysavulla ei ole mitään tai ainakaan vähentävää vaikutusta pakolaisuuteen tänne. Sitä tulee vain sotaa käyvistä maista, jonne kyllä annetaan humanitaarista hätäapua, mutta ei sitä voi kutsua kehitysavuksi.

Varsinaisesta kehitysavusta taas menee aina ainakin osa valtaapitäville ja sitä myötä asehankintoihin eli sillä voidaan jopa lisätä hätää joissakin maissa ja siten myös pakolaisuutta.

Karkuun eivät koskaan pääse ne kaikkein kurjemmat, joilla ei ole varaa matkustaa edes valtakunnan rajalle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"Karkuun eivät koskaan pääse ne kaikkein kurjemmat, joilla ei ole varaa matkustaa edes valtakunnan rajalle." Jäähän maahan vähemmän ruokittavia. On selvää että pakalaisten kanssa tapahtuu migraatiodarvinismia eli kaikkein terveimmät ja koulutetuimmat tulevat pakolaisisksi. Sekin on yksi syy auttaa lähtömaita kun avuttomampi väki jää sinne tai naapurimaiden leireille.

Tapani Lahnakoski

Ohitit pointin. Sotaa käyvien maiden kurjaliston auttamista ei oikein voi kutsua kehitysavuksi. En ollenkaan ottanut kantaa kehitysavun hyötyyn kohdemaissa, mutta mitä tekemistä sillä on tänne tunkevan pakolaisuuden kanssa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #3
Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #4

Mitä sanaa Soini haluaakaan käyttää, ei vaikuta asiaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Perussuomalaiset ovat varmaan hyvinkin mukautuvaisia asiaan kuin asiaan niin pitkään kun käsitellään navan yläpuolisia asioita. Kun mennään navan alapuolelle, alkaa tökkimään.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Veikka Mattila.

Kehitysapuun liittyen. Tässä on mielenkiintoinen saksalaisessa Spiegelissä julkaistu artikkeli:

"SPIEGEL Interview with African Economics Expert: "For God's Sake, Please Stop the Aid!""

http://www.spiegel.de/international/spiegel/spiege...

Artikkelissa valaistaan esimerkein, minkälaisia haittavaikutuksia länsimaiden kehitysavulla on Afrikan talouteen ja afrikkalaisiin elinkeinoihin.

Ehdotan itse puhdasta nollalinjaa kehitysapuun. Lähtökohtaisesti itsenäisten valtioiden tulisi selvitä erilaisista kriiseistä omin neuvoin. Kehitysapua tulisi tarjota todella kitsaasti, ja ns. 'last resort' -keinona asioiden helpottamiseen / ratkaisemiseen.

Kari Ahveninen

SDP:n Antti Rinteellä saattaa tulla niinsanotusti "pää vetävän käteen" kun suomi kaikkineen menee konkurssiin. Silloin on pakko luopua vähän kaikesta. Pahimmassa tapauksessa myös Suomesta.

Tosiasiassa veikkaan että kun oikein tiukoille mennään, niin kyllä SDP:kin taipuu. Sehän on jo muutenkin tunnettu takinkääntäjien puolue.

Toimituksen poiminnat