Veikka Mattila Etsin totuutta, hyvyyttä ja kauneutta.

Monet nuoret naiset hurahtavat suvaitsevaisuususkontoon

Kielitoimiston sanakirjan mukaan ”suvaita” verbi tarkoittaa sietämistä, sallimista ja hyväksymistä ja ”suvaitsevaisuus” sallivuutta, avarahenkisyyttä ja vapaamielisyyttä. Jo moni oikeus yhteiskunnassa, kuten uskonnonvapaus, sananvapaus, yhdistymisen vapaus perustuu vähimmäismäärään yleistä suvaitsevaisuutta yhteiskunnassa, jotta niitä voidaan harjoittaa kenenkään häirisemättä tai puuttumatta. Olli Pekka Vainion mukaan filosofien perusmääritelmä suvaitsevaisuudelle on se, että ”suvaitsevaisuus on tietoista pidättäytymistä puuttua kieltämällä, estämällä, pakottamalla tai muulla tapaa sellaiseen toimintaan, jota ei hyväksytä, vaikka keinot tällaiseen puuttumiseen olisivat olemassa.” Suvaitsemisessa on siis myös aina olennaisesti läsnä toiminta tai kohde, jota suvaitaan, vaikka sitä ei hyväksyttäisi.

Vuorostaan UNESCO:n julistus suvaitsevaisuuden käsitteestä on hieman toisenlainen: ”Suvaitsevaisuus on maailman kulttuurien, ilmaisutapojen, inhimillisten elämänmuotojen rikkaan monimuotoisuuden kunnioittamista, hyväksymistä ja arvostamista.” Hyväksyminen täsmennetään olevan luonnostaan ulkomuotonsa, asemansa, puhetapansa, käyttäytymismuotojensa ja arvojensa perusteella erilaisten ihmisten oikeutta elää rauhassa ja juuri sellaisina kuin ovat. Kuitenkin määritelmässä mainitaan, että ”yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta ei tarvitse sietää suvaitsevaisuuden nimissä eikä omasta vakaumuksesta tarvitse luopua tai heikentää sitä.” Vaikka Unescon julistus laajentaa suvaitsevaisuuden käsitteen puuttumattomuudesta kunnioittamiseen ja arvostamiseen, toisaalta myös se linjaa selvästi, että suvaitsevaisuus perustuu aina vapaaehtoisuuteen eikä kenenkään tarvitse luopua vakaumuksestaan suvaitsevaisuuden tähden.

Jo näistä suvaitsevaisuudelle asetetuista melko selvistä käsitteellisistä raameista huolimatta, monien korkeasti koulutettujen ja kaupungissa asuvien, erityisesti nuorten naisten keskuudessa sijaa on saanut vääristynyt käsitys suvaitsevaisuudesta, jota voisi kutsua enemminkin pakonomaiseksi tai pakkosuvaitsevaisuudeksi. Pakonomaisessa suvaitsevaisuudessa omalla suvaitsevaisuudella kerätään moraalipisteitä tai hyvyyspisteitä omassa ystäväpiirissä. Toisin sanoen pakonomaista suvaitsevaisuutta harjoittava moraaliposeeraa omalla suvaitsevaisuudellaan, tuntee moraalista mielihyvää olemisestaan suvaitsevaisuudellaan toisten ihmisten yläpuolella ja onnittelee itseään tästä.

Pakonomaiseen suvaitsevaisuuteen tai pakkosuvaitsevaisuuteen kuuluu olennaisesti ns. poliittisen korrektiuden, eli ketään loukkaamattoman kielenkäytön ja toiminnan, vaaliminen itsessään ja myös muissa. Silti käytännössä tämä loukkaamattoman kielenkäytön ja toiminnan vaatimus on vääristynyt mielettömien kiertoilmauksien viljelemiseksi ja pidättäytymiseksi olla arvostelematta toimintaa, vaikka se olisi ristiriidassa oman järjen ja yleisen oikeustajun kanssa. Esimerkiksi, mielettömien kiertoilmausten viljelemistä on se, että ulkomaalaisen tekemää raiskausta aletaan kutsua monikulttuuriseksi yllätysseksiksi tai parrakasta aikuista miestä, jota väittää olevansa alaikäinen saadakseen turvapaikan, aletaan kutsua ala-ikäiseksi turvapaikanhakijaksi tai 57 taisteluun osallistuneen sotapäällikön perustamaa uskontoa aletaan kutsua ”rauhan” uskonnoksi.

Pakonomaiseen suvaitsevaisuuteen kuuluu vielä olennaisesti erottautuminen suvaitsemattomista, jota edustavat ovat moraalisesti kyseenalaisia tai arveluttavia ja jopa pahoja ihmisiä. Pakonomaiseen suvaitsevaisuuteen hurahtanut pyrkii poliittisen korrektiuden avulla tekemään itse suvaitsemattomana pitämiensä mielipiteiden esittämisestä sosiaalisesti vaikeaa. Osana tätä pakonomaiseen suvaitsevaisuuteen hurahtanut on valmis karttamaan suvaitsemattomia mielipiteitä esittäneet henkilön seuraa tai välttelemään häntä tai käyttämään kovempia keinoja eli vaatimaan suvaitsemattoman ystäviä hylkäämään hänet, suvaitsemattoman pomoa antamaan hänelle potkut ja tuhoamaan suvaitsemattoman ihmisen maineen.

Kaiken kaikkiaan pakkosuvaitsevaisuudesta on muodostunut uusi maallinen suvaitsevaisuususkonto monille nuorille naisille, jota tunnustamalla ja ahkerasti harjoittamalla he voivat tuntea kuuluvansa rajattuun parempien ihmisten joukkoon ja moraaliseen eliittiin. Näille suvaitsevaisuususkoisille sillä ei ole niin väliä, että heidän uskontonsa vaatii heitä suvaitsemaan maalaisjärjen vastaisia, keskenään ristiriitaisia asioita, kuten homojen oikeuksia ja homojen kivittämistä vaativia äärimuslimeja sekä olemaan suvaitsematta suvaitsemattomina pidettyjä asioita ja henkilöitä, vaikka järjellisesti ajateltuna tämä kumoaa pohjan koko heidän omalta uskonnoltaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sulla on melonit ja omenat menneet pahasti sekaisin. Ei suvaitsevaiset hyväksy mitä tahansa. Ei islamin uskon hyväksyminen tarkoita, että kaikkea uskonnon varjolla harjoitettua pahaa tai väkivaltaa hyväksytään. Homojen oikeuksien puolesta on helppo toimia, koska ne eivät vahingoita ketään. Homojen kivittämistä taas on yhtä helppo vastustaa kivittäjän uskonnosta riippumatta.

Kari Ahveninen

Jos siis hyväksyy islamin, niin se että islaminuskoiset kivittävät on ok, mutta jos kristityt kivittävät niin se ei ole?

Homojakin voidaan suvaita, kunhan eivät tuppaa lähelle? Eikä homot vahingoita ketään? Tuota en usko, sillä ihmisiä hekin ovat. Eivät he välttämättä ketään vahingoita sen takia että ovat homoja, vaan sen takia että ovat ihmisiä. Miksi siis homous tekisi heistä jotain muuta kuin ihmisiä?
Onko tarkoituksenasi siis ilmaista että jos on homo, niin ei ole ihminen?

Börje, joskus sinä olet uskomaton.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ahvenisen sisälukutaito on jotenkin erikoinen. "Homojen oikeudet eivät vahingoita ketään" ei tarkoita, etteikö joku yksittäinen homo voisi vahingoittaa jotakuta. Mutta ne oikeudet eivät vahingoita meitä heteroita.

Islamin uskonnon "yleinen" hyväksyminen ei tarkoita, että yksittäisille uskonnon kannattajille annettaisiin oikeus rikkoa maan lakeja tai vaikka tasa-arvovaatimuksia. Meillä on ollut vuosikymmeniä muslimivähemistö, josta ei ole ollut mitään erityistä haittaa meille muille suomalaisille. Islam ei uskontona mitenkään edellytä yhteiskuntakyvyttömyyttä.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #8

Ongelma onkin siinä että vaikka suvaitsevaiset ovat suvaitsevinaan kaikkea, niin tosiasia on että se on hyvin kapea alue jonka he suvaitsevat, ja he itse haluavat määritellä sen mikä on suvaittavaa ja mikä ei. Ja ovat valmiita kieltämään kaiken muun, tarvittaessa väkivalloin.

Homojen oikeudet eivät ole keneltäkään pois, mutta entä silloin kun heidät suorastaan nostetaan jalustalle, ja kaikki ihmiset pakotetaan suvaitsemaan? Ja täsmälleen sama islamin kanssa.
Islaminuskoisia on ollut maassa jo vuosisatoja, mutta eivät he ole koskaan aiheuttaneet vaikeuksia. Eikä heidän asiansa kiinnosta suvaitsevia laisinkaan koska sopeutuneet muslimit eivät ole mediaseksikkäitä. Vain nämä uudet tulijat, jotka suureen ääneen vaativat "oikeuksiaan" polkea muiden oikeuksia, olla piittaamatta laeista koska heidän uskontonsa sanoo niin, ja suvaitsevan metelöinnin seurauksena heitä kohdellaan eri tavalla kuin muita?

Suvaitsevaisia yhdistää yksi asia: He ovat niiiiiin paljon parempia ihmisiä, kun he niiiiiin suvaitsevat kaikkea mitä he haluavat suvaita. Kohottaa omaa suvaitsevaa itsetuntoa kun on reppana jota hoivata.
Ainoa mikä suvaitsevaisia hiukan häiritsee on se kun heidän jalustalle nostamansa ihmiset eivät suvaitsekaan toisiaan, mutta silloin on helppo syyttää kantasuomalaisia, se on ilman muuta rasisti-fasistien vika. Ja kun kerran on syyllinen löydetty, niin se parjataan maan rakoon, ja taas ollaan niiiiiiiin paljon parempia ihmisiä.

Pöh.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Käsittääkseni Mattila kritisoikin pakonomaista suvaitsevaisuutta, sellaista jossa mennään jo niin pitkälle ettei kyetä suvaitsemaan kriittisiä ja/tai eriäviä näkemyksiä, nähdään jopa vaivaa niiden julkituomisen estämiseksi.

mutta eikös tällaiselle käyttäytymiselle ole jo yleisesti käytössä oleva termi, suvakismi?

esimerkkinä suvakismista kotomaassamme on mm. ettei lainkaan siedetä kristittyä näkemystä homoavioliitosta ja kampanjoidaan vakaumusta vastaan suunnilleen koko korttipakalla.

Petteri Hiienkoski

Mitä suvaitsevaisuus oikein on? Onko se välinpitämättömyyttä, rakkaudettomuutta? Vai onko se vain erilaisuuden sallimista?

Kari Ahveninen

Noin periaatteessa suvaitsevaisuuden pitäisi olla mallia "antaa kaikkien kukkien kukkia", mutta käytännön tasolla se on suomessa sitä että vain tietyt lajit saavat kukkia, muut kitketään pois.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Suvaitseminen on valta-asetelma, jossa toinen asettuu "suvaitsemaan" toista. Suvaitseminen tuottaa tämän vallan, johon muuten ei olisi mitään perusteita - kadulla kävelevä etninen ja seksuaalivähemmistöön kuuluva ei enimmän aikaa kaipaa mitään suvaitsemista eikä tule asiaa ajatelleeksi. Vähemmistöt eivät halua tulla suvaituiksi, koska se asettaa heidät perusteettomasti muka riippuvaiseksi toisten hyväksynnästä. Suvaitsevaisuus vetoaa valtaväestön vallanhaluun.

Petteri Hiienkoski

Mielenkiintoinen näkemys! Enpä ole tainnut tulla paljoa ajatelleeksi tuolta kannalta. Vähemmistöt eivät nähdäkseni kuitenkaan koe tämän suhtautumistavan olevan itseään kohtaan kielteinen.

Olen miettinut sitä, että suvaitsevaisuus -sanan sisältö on vaivihkaa muuttunut tai muutettu.

Aiemmin suvaitsevaisuus mielestäni tarkoitti sitä, että sallittiin erilaisuutta eli tunnustettiin sille olemassa olon oikeus ilman että omaa kulttuuria tai omia arvoja piti muuttaa. Sen seurauksena vallitsi erilaisten ihmisryhmien ja kulttuurien rauhanomainen rinnakkaiselo.

Nykyisin suvaitsevaisuus -sanan sisältö tuntuisi muuttuneen jotenkin "aggressiiviseksi". Suvaitsevaisuus näyttäisikin edellyttävän hyvinkin erilaisten - itselle vieraiden - arvojen ja käsitysten omaksumista ja omasta kulttuuristaan ja arvoistaan luopumista. Sen seurauksena ihmisryhmien välille syntyy ristiritoja.

Osa voi kenties ulkonaisesti sopeuta tähän, vaikka sisäisesti siitä todennäköisesti seuraa jonkinlaista juurettomuutta ja uuden identiteetin etsintää.

Jaakko Häkkinen

Nimenomaan! Suvaitsemispakkoa kohtihan meilläkin ollaan pahasti menossa:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147250-ruots...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Nämä kielikuvat eivät lopu koskaan. Aina tulee pilkkuvirheitä ja muuta sellaista, johon joku tarttuu. Raamattu sisältää valtavan määrän väkivallasta kertovia asioita, mutta sen päämäärä on väkivallaton rinnakkaiselo. Koraanin sanoma ei ole sama, nainen ei ole miehen kanssa tasan saman arvoinen. Koraanin tuntijat sanovat aina saman, tuo kirja ei luo uskoa rauhaan, vaan itsemurhapommittajiin, ja vääräuskoisten tuhoon. Kaksi tuntemaani naista valitsivat oman tiensä. Toinen perhe oli ateistin vetämä, kunnes nainen löysi jonkun minulle oudon uskonnon, ja otti avioeron. Toinen perhe oli helluntai henkinen, kunnes riidat veivät avioeroon. Perheen tytär opiskeli jonkun minulle jälleen oudon uskonnon opit, ja opettaa niitä nyt toisillekin. Kun maailma elää, kun kellot käy.......näin tapahtuu aina vain uudelleen. https://www.youtube.com/watch?v=u4oGVZA56dg

Johanna Montonen

Käydäänkö suurin taistelu homojenoikeuksien puolestapuhujien ja perinteisistä arvoista kiinni pitämistä haluavien välillä? Siltä välillä tuntuu, kukaan ei suvaitse toistaan ja kaikki ovat suvaitsevinaan. Homot haluavat samalla kuulua tämän suvaitsevuus-keskustelun ulkopuolelle, koska eivät halua olla riippuvaisia toisten hyväksynnästä.
Kovasti toitotetaan sitä, että homoja on aina ollut ja tulee aina olemaan, kumma, että myös Suomen laki on ollut nykyisellään kymmeniä vuosia ja nyt siitä yhtä äkkiä on kuvainnollisesti alleviivattu jokin osa, joka asettaa ihmiset eri asemaan. Suvakit hokevat: "maailma muuttuu, miksi emme muuttuisi sen mukana?" Hyvä, muuttukaa, mutta älkää pakottako kaikkia muitakin muuttumaan rupeamalla muuttamaan lakeja, jotka ovat näin monta vuotta olleet hyviä. Painotan ettei laissa mikään ole muuttunut, se ei ole muuttunut huonommaksi yhtä äkkiä.

Toimituksen poiminnat