Veikka Mattila Etsin totuutta, hyvyyttä ja kauneutta.

Kun kymmenen miljoonaa ihmistä haluaa tappaa sinut

Suomalaiset tiedotusvälineet uutisoivat hyvin vähän siitä, kuinka sietämättöntä vainoa kristityt saavat kokea länsimaiden ulkopuolella, erityisesti muslimaissa. Yksi maista, jossa kristityt ovat kaikista pahiten vainottuja, on Pakistan. Jo yksistään Aasiya Noreenin, eli Asia Bibin tarina paljastaa pakistanilaisten kristittyjen kokemien vainojen epäinhimillisyyden ja käsittämättömyyden.

Asia Bibi, kuten muiden pakistanilaisten kristittyjen yhteiskunnallinen asema on heikko ja he toimivat tavallisesti alhaisemman luokan ammateissa ja hoitavat Pakistanissa sellaiset työt, joita monet muslimit eivät yleensä halua tehdä. Siten Asia Bibikin on lukutaidoton, ja hän on työskennellyt maataloustyöntekijänä. Asia Bibi on naimisissa Ashiq Masihin kanssa, tiilien kerääjän kanssa, jolla on kolme lasta aikaisemmasta avioliitosta ja jonka kanssa Asia Bibi on saanut nykyisessä avioliitossaan kaksi lasta. Omassa pienessä kylässään, lähellä Lahorea Asia Bibin perhe oli ainoa kristittyperhe ja monet hänen muslimitoverinsa yrittivät lukuisia kertoja painostaa häntä luopumaan uskostaan.

Vuonna 2009 Asia Bibi oli keräämässä falsamarjoja ja eräällä hetkellä hänellä oli aikomuksena juoda vettä kupista, joka oli lähellä kaivoa. Kuitenkin hän keskeytti yrityksensä, kun hänen musliminaapurinsa sanoi vihaisesti, että kristityn oli kiellettyä juoda käyttäen samaa välinettä juomiseen kuin mitä muslimit käyttävät. (Asian taustalla oli se, että eräät toiset muslimit hänen kylässään pitivät kristittyjä saastaisina) Tapahtuma jatkui niin, että hänen ympärillään olevat muslimit jatkoivat sanomalla halveksevia kommentteja hänen uskostaan ja Jeesuksesta. Silloin Asia Bibi sai tarpeekseen muslimien halventavasta suhtautumisesta uskostaan ja sanoi: ” En aio kääntyä Islamiin. Uskon uskontooni ja Jeesuksen Kristukseen, joka kuoli ristillä ihmiskunnan syntien takia. Mitä profeetta Muhammad on koskaan tehnyt pelastaakseen ihmiskunnan? Ja miksi minun pitäisi kääntyä sen sijaan, että te käännytte?

Tämä kommentti sai Asia Bibin ympärillä olevat musliminaiset kiehumaan raivosta ja kirkumaan. He tyrkkivät Asiaa ja yksi sylki häntä kasvoille. Hän joutui pakenemaan paikalta. Musliminaiset ilmoittivat paikallisemme muslimiuskonoppineelle Asia Bibin solvanneen profeetta Muhammadia. (Tämä syytös on Pakistanissa hyvin vakava, koska maassa on voimassa sanan- ja uskonnonvapautta voimakkaasti tukahduttava, mielivaltainen laki, joka määrää profeetta Muhammadin kunnian loukkaamisesta kuolemantuomion.)

Joka tapauksessa syytöksen seurauksena raivohullu ja verenhimoinen muslimijoukko hyökkäsi häneen talonsa pahoinpidellen hänet ja hänen perheensä kunnes paikallinen poliisi pelasti hänet väkijoukolta ja aloitti asiasta rikostutkinnan. Poliisi päätyi nopeasti pidättämään Asia Bibin epäiltynä profeetta Muhammadin pilkkaamisesta. Hän joutui odottamaan vankilassa yhtämittaisesti yli vuoden ennenkuin virallinen syyte nostettiin häntä vastaan.

Asia Bibi kielsi syyllistyneensä profeetta Muhammadin pilkkaamiseen, mutta koska Pakistanin shariatuomisistuimessa muiden uskontokuntien edustajien todistukset vastaavat painoarvoltaan vain puolta muslimin todistuksesta, tuomitsi marraskuussa 2010 Punjabin paikallisen shariatuomioistuimen tuomari Bibin kuolemaan hirttämällä ja samalla hänestä tuli ensimmäinen profeetta Muhammadin pilkasta kuolemaantuomittu nainen Pakistanissa.

Bibi muistelee, että hän pillahti itkuun tuomion julistamispäivänä samalla kun monilukuinen, vihaa puhkuva muslimijoukko antoi aplodit tuomiolle ja huusivat kovaan ääneen: ”Tapa hänet, Tapa hänet! Allah on suuri!” ja ”Kosto pyhälle profeetallemme”!

Asia Bibin aviomies haki tuomion julistamisen jälkeen hakea sen kumoamista korkeammasta oikeusasteesta. Bibib oman alueen, Punjabin kuvernööri Salman Taseer totesi, että Asia Bibi todennäköisesti armahdetaan, ellei Pakistanin korkein oikeus jäädytä tapauksen käsittelyä. Hän pani peliin henkilökohtaisen arvovaltansa, jotta Asia Bibi armahdettaisiin. Kuitenkin Lahoren korkein oikeus pysäytti asian käsittelyn, joka torpedoi armahdusmahdollisuuden.

Oikeuskäsittelyjen aikana Asia Bibia pidettiin 2,4 m x 3,0 metriä kokoisessa, ikkunattomassa sellissä Lahoren vankilassa. Vankilanjohtajan mukaan syy siihen, että Asia Bibiä pidettiin omassa erityssellissä on se, että muissa selleissä olevat muslimivangit saattaisivat tappaa Bibin, jos he jakaisivat sellin hänen kanssaan, varsinkin kun muslimivangit ovat tappaneet aikaisemmin muita profeetta Muhammadin solvaamisesta tuomittuja kristittyjä vankiloissa.

Koska vankilan henkilökunta pelkäsi, että moni muslimi saattaisi yrittää Asia Bibin myrkyttämistä hänelle annettavan ruoan kautta, se siirtyi tarjoamaan Bibille vain ainekset, joista hän sai itse valmistaa ruokansa. Asia Bibin terveys on heikentynyt voimakkaasti vankilassa olevien huonojen elinolosuhteiden takia ja heinäkuuhun 2015 mennessä Bibin terveys on niin heikko, että hän kärsii sisäisestä verenvuodosta ja kamalasta kivusta, oksentaa verta ja pystyy tuskin syömään.

Miten Pakistanin kansa on sitten suhtautunut Asia Bibin kuolemantuomioon (lue oikeusmurhaan)? Jo ennalta mainittu Punjabin kuvernööri Salman Taseer ja silloinen Pakistanin vähemmistöasioiden ministeri Shahbaz Bhatti osoittivat julkisen tukensa Bibin armahtamiselle ja suojelulle. Myös kansainvälisten ihmisoikeuksein järjestöjen paikalliset edustaja Pakistanissa ovat asettuneet puolustamaan Asia Bibiä. Kuitenkin nämä tuenosoitukset ovat olleet poikkeus Pakistanin väestön valtavirrasta. Mohammad Saleem, vaikutusvaltaisen islamistisen Jamiat Ulema-e-Pakistan-puolueen edustaja, järjesti mielenosoituksen, jossa avoimesti vaadittiin Asia Bibin hirttämistä. Asia Bibi tuomion julistamisen jälkeen eräs muslimioppinut taas julisti 10 000 dollarin palkkion sille, joka tappaa Bibin. Kuitenkin kaikista hyytävintä ja hälyttävintä on se, että erään kyselyn mukaan 10 miljoonaa pakistanilaista muslimia olisi valmiita murhaamaan Bibin uskonnollisen vakaumuksensa (lue paratiisin pääsemiseksi) tai palkkion saamisen tähden.

Entisestään Bibin tapauksessa kaikki viimeisetkin tolkullisuuden ja inhimillisyyden rippeet katosivat viimeistään silloin, kun pakistanilaiset äärimuslimit salamurhasivat molemmat Bibiä julkisesti puolustaneet kuvernööri Salman Taseerin ja ministeri Shahbaz Bhatin, koska he pyrkivät siihen, että Bibi olisi armahdettu. Taseerin salamurhan jälkeen 500 pakistanilaista muslimioppinutta ilmaisi tukensa Taseerin salamurhaajalle ja kehottivat pakistanilaisia olemaan lähettämättä suruvalitteluja Taseerin sureville omaisille tai olemaan osallistumassa hänen hautajaisiinsa. Vuorostaan Batin salamurhan jälkeen, kun Pakistanin parlamentissa hänelle pidettiin hiljainen hetki, islamistisen Jamiat Ulema-i-Islam-puolueen kolme jäsentä jäi hiljaisen hetken aikana istumaan paikoilleen eivätkä he siten halunneet kunnioittaa Bhatin muistoa.

Onneksi Aasian Bibiin kohdistunut vääryys saanut osakseen kansainvälistä huomiota. Esimerkiksi Paavi Benedictus XVI on pyytänyt armoa Bibiä kohtaan. Eräs kansainvälinen vetoomus on kerännyt 400 000 allekirjoitusta yli 100 eri maasta ja yhdysvaltalainen järjestö ”Oikeuden ja lain keskus” keräsi yli 200 000 allekirjoitusta. Lisäksi Italia, Ranska ja Espanja ovat kaikki tarjonneet hänelle ja hänen perheelleen turvapaikkaa. Turvapaikka tulisi tarpeeseen, sillä vapautettuna Asia Bibin ja hänen perheensä olisi mahdotonta jatkaa elämäänsä entiseen tapaan Pakistanissa.

Viimeisimmät kuulumiset Bibistä ovat kesäkuulta. Hänen kuolemantuomionsa eteenpäinvienti on keskeytetty toistaiseksi, mutta sitä ei ole kumottu. Muuta tietoa hänen viimeisimmästä tilastaan ei ole. Kuitenkin on olettavissa, että hän viruu edelleen pienessä vankikopissa ja hänen terveydentilansa voi olla hyvinkin kehno. Bibin tilanne on siis yhä hyvin epävarma niin juridisesti ja terveydellisesti.

Voit osoittaa tukesi Bibille allekirjoittamalla vetoomuksen hänen armahtamisekseen ja vapauttamisekseen: , levittää lyhyttä videota hänen kohtalostaan ja kaikin muilla tavoin puhua muille ihmisille, jotta mahdollisimman moni, Bibin tilanteen huonosti tunteva suomalainen saisi kuulla hänen kokeemastaan hirvittävästä vääryydestä ja hänen hengenvaarallisesta tilanteestaan.

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Asia_Bibi_blasphemy_case

http://www.asiabibi.org/?lang=en

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Toimituksen poiminnat